Honlap/Nyitólap Kik vagyunk Konferenciáink Fényképek Könyvkiadás Válogatott Irások Vezetőség Kapcsolataink
2016. AKADÉMIAI NAPOK BALATONSZÁRSZÓ

2016. május 1 - május 7.

"Ahogy gondozza, úgy veszi hasznát"
Ökológiai gondolkodás és társadalom

Hívogató:
Hogyan gondolkodik a XXI. század embere a teremtett világról? Leírják-e a Szentírás szavai: „Fogta tehát az Úristen az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje és őrizze azt“ (1.Móz 2:15.) a környezetünkhöz fűződő viszonyulásunkat? Valóban így lenne: műveljük és őrizzük azt, amiben élünk?
Az ökológiai válságot a hétköznapi tapasztalatainkban érzékeljük; tünetei közismertek: globális felmelegedés, ózonpajzs vékonyodása, fajok kihalása, biodiverzitás csökkenése, erdőirtás, savas esők, környezetszennyezés stb. Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem 2016. évi, Balatonszárszón megrendezendő Akadémiai Napjainak résztvevöivel és meghívott előadóival ezeket a kérdéseket járjuk körbe.
A válság okait elsősorban nem a természeti források elapadásában, hanem sokkal szélesebb összefüggéseiben vizsgáljuk. Neves előadóink a teológia, néprajz, történelem, szociológia, gazdálkodástudomány illetve a természetvédelem szempontjából vizsgálják az ökológiai gondolkodás és a társadalom egymáshoz való viszonyát: a krízis jelenségeit és a kiútkeresést.
A reggeli áhítatok és az áldozócsütörtöki istentisztelet, az esti kulturális műsorok valamint a csütörtök délutáni kirándulások, a várva-várt és a nemvárt találkozások, személyes beszélgetések - és természetesen a gyönyörű, nívós környezet Balatonszárszón, a vízparton kíváló teret biztosítanak ahhoz, hogy új szempontokkal és élményekkel bővítsük látóterünket, tanuljunk egymástól és idén is feltöltekezve térjünk haza.


Programfüzet 2016