Honlap/Nyitólap Kik vagyunk Konferenciáink Fényképek Könyvkiadás Válogatott Irások Vezetőség Kapcsolataink
2009 AKADÉMIAI NAPOK ST. GEORGEN (KARINTIA)

2009 Akadémiai Napok St. Georgen (Ausztria)

Az alapítók öröksége:

egy független magyar szellemi műhely


2009 április 27 - május 3
Jubileumi hívogató
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem 2009 tavaszán negyven éves fennállását ünnepelheti. Ami egy hazai szervezet számára nem tűnik nagy időnek, az egy különböző országokban, emigrációban élő, főként 56-os menekültekből álló kis csoport szellemi társulása számára csodaszámba megy. Isten iránti hálával tekintünk vissza az 1969-ben Bolzano/Bozen vidékén alapított Szabadegyetem négy évtizedes működésére.

És hálával emlékezünk az alapítókra, sokéves társainkra, tanítóinkra, írókra, gondolkodókra, kulturális munkásokra, kik közül számosan nincsenek már köztünk, de szellemiségük formálja, segíti a jubiláló Szabadegyetem további életét. Amikor az alapítókra emlékezünk, azt vizsgáljuk, milyen örökséget hagytak utódaikra, ránk, akik igyekszünk munkájukat az ő szellemükben folytatni. Miben áll az a hagyaték, amelyhez szeretnénk hűek maradni, nem személyek, nagy nevek iránti hűségből, hanem mert az elmúlt 40 év igazolta: a Szabadegyetemnek addig van létjogosultsága, amíg megmarad az alapítók által elképzelt független szellemi műhelynek, mely a magyar protestantizmus toleráns hagyományaira épít, ökumenikus nyitottsággal a más meggyőződésűek felé.

Hogyan, mire használjuk fel azt a gazdag kulturális tudást, amelyet négy évtized Akadémiai Napjainak előadói és kereken 70, a Szabadegyetem által kiadott könyv szerzői ránk hagytak? Hogyan tudjuk ezt az örökséget aktuális igényeinkhez igazítani, újrafogalmazni, nemzetünk – és az emberiség – javára hasznosítani?


Programfüzet 2009