Honlap/Nyitólap Kik vagyunk Konferenciáink Fényképek Könyvkiadás Válogatott Irások Vezetőség Kapcsolataink
2015 Akadémiai Napok Patfürdő
2015 május 10 – 16.
"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”
Térértelmezések a Duna mentén

Hívogató:
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem 2015. évi Akadémiai Napjainak kulcsszava a „térértelmezés” lesz. Ezzel a kifejezéssel általában az egyén azon képességét jelöljük, amellyel észleli és értelmezi az őt körülvevő fizikai teret. Az egyéni térértelmezések szorosan kapcsolódnak az adott közösség térértelmezéséhez. A csoportok összetartozás-tudatának fontos meghatározója és leképeződése az a tér, ahol a csoport magát elhelyezi. Az etnikai tájkép - összefonódva a politikai államhatárok által határolt térrel, vagy a származástudattal meghatározható hazával - összetett térképzeteket hoz létre.

Fontos feladatunk az is, hogy saját közösségünk „térértelmezésének” ismerete mellett odafigyeljünk és reflektáljunk azon csoportok tereire, illetve a terekhez fűződő viszonyaira, amely közösségekkel évszázadok óta együtt használjuk, alakítjuk és szeretjük ugyanazt a tájat.

E téma feltérképezésében a felvidéki Patfürdőn, vagyis a szlovákiai Patince-én – a helymegjelölés része a felvetett témának! – sokféle szakember vesz részt: teológus és történész, művészettörténész, néprajzos, és antropológus, szociológus és pszichiáter, irodalmár és előadóművész. Számítunk a konferencia résztvevőinek aktív munkájára is.
Programfüzet 2015